Concertreis 2013: Newcastle, Gateshead, Glasgow en Edinburgh

(For information in English, please click here)

Een jarenlange traditie wordt voortgezet: de KJO Concertreis. Editie 2013: een grensoverschrijdend muziekproject voor en door jongeren, een project met een sterk educatief en vormend karakter, waarbij Nederlandse, Engelse en Schotse jonge musici gezamenlijk concerten voorbereiden en uitvoeren. En meer…

Bestemming
Ieder voorjaar maakt het Kennemer Jeugd Orkest (KJO) een concertreis naar een buitenlandse bestemming. In het voorjaar van 2013 – van vrijdag 26 april tot donderdag 2 mei – reist het orkest naar Noord-Oost Engeland (Newcastle/Gateshead) en Schotland (Glasgow en Edinburgh).
Het programma voor deze reis is grotendeels afgerond. Daarbij is nauw samengewerkt met diverse enthousiaste vertegenwoordigers van het lokale muziekleven.

Bestemmingen KJO Concertreis 2013

Samenwerking over grenzen
Dit inspirerende project komt tot stand dankzij de enthousiaste medewerking van:

Het programma in een notedop
Samen met een Engels jeugdsymfonieorkest, het Gateshead Youth Orchestra (GYO) wordt op zaterdag 27 april – na voorbereidende repetities aan beide zijden van de Noordzee en een gezamenlijke repetitie – een ‘side-by-side’ concert gegeven op de Cardinal Hume Catholic School, een grote middelbare school in Gateshead (Gateshead is gelegen aan de rivier de Tyne, tegenover Newcastle upon Tyne). Zowel KJO-dirigent Matthijs Broers als GYO-dirigent John Treherne zullen de gezamenlijke orkesten dirigeren bij de verschillende stukken die worden uitgevoerd.

Op zondag 28 april vetrekt het KJO naar Glasgow, waar een concert wordt gegeven in de Stevenson Hall van het Royal Conservatoire of Scotland (RCS). Een onderdeel hiervan is de uitvoering van het Concert voor piano en orkest in C Majeur, KV 503, van Wolfgang Amadeus Mozart met een conservatoriumleering van het RCS die de jaarlijkse prestigieuze Jock Holden Memorial Mozart Prize van het conservatorium heeft gewonnen (kaartjes kunnen al geboekt worden via de ‘box-office’ van het RCS).
Op maandag 29 april krijgen de verschillende orkestsecties (violen, celli, blazers, etc.) masterclasses van Schotse conservatoriumstudenten. Jongeren nemen jongeren op sleeptouw. Ook Glasgow wordt bezocht.

De reis wordt vervolgd naar Edinburgh, waar op 30 april twee concerten worden verzorgd, een middagconcert in het bekende Edinburgh Castle en een avondconcert in de Reid Concert Hall van The University of Edinburgh, een celloconcert samen met een talentvolle jonge Engelse solist van de bekende Yehudi Menuhin School uit Surrey.

Voor de lokale promotie van de concerten werken wij samen met onze Britse partners.

Op 1 mei 2013 reist het orkest einde van de dag per veerboot terug naar IJmuiden (aankomst 2 mei ’s ochtends).
Tijdens de reis overnacht en eet het orkest in jeugdherbergen/’hostels’ in Newcastle, Glasgow en Edinburgh. Ook wordt er tweemaal op de veerboot overnacht, op de heen- en terugreis.

Waarom de orkestreis voor het KJO belangrijk is
Deze orkestreis is een jaarlijks hoogtepunt voor de enthousiaste KJO-orkestleden. De optredens voor een buitenlands publiek en contacten met de lokale muzikale gemeenschap zijn voor onze leden niet alleen een onvergetelijke ervaringen maar hebben tevens een belangrijke educatieve waarde en leveren een bijdrage aan hun sociale, muzikale en culturele ontwikkeling.

Overzicht van de concerten

Tijdens de Concertreis 2013 geeft het KJO diverse concerten in Engeland en Schotland. Onderstaand een overzicht van de concerten en concertlocaties (stand van zaken dd 23-02-2013).

Zaterdag, 27 april 2013 (avond), Gateshead, Dryden Center – concert samen met het Gateshead Youth Orchestra (GYO).
Download de concertflyer.
Adres: Dryden Centre, Evistones Road, Low Fell, Gateshead, NE9 5UR.
Aanvang: 19u00 uur (7pm)
Toegang: £5,- p.p. (£3,- voor studenten, gehandicapten en 65+).
Boeking: Nederlandse bezoekers kunnen kaartjes reserveren via concertreis@kennemerjeugdorkest.nl. Betaling bij de ingang van de zaal.


Grotere kaart weergeven

Zondag 28 april 2013 (middag, alleen bij goed weer), Glasgow, openluchtconcert op St Enoch Square.
Adres: St Enoch Square, Glasgow, Glasgow City G1 4BW.
Aanvang: begin van de middag, ca 12u30.
Toegang: gratis.
Boeking: n.v.t.


Grotere kaart weergeven

Zondag 28 april 2013 (avond), Glasgow, concert in de Stevenson Hall van het Royal Conservatoire of Scotland.
Download de concertflyer.
Adres: 100 Renfrew Street, Glasgow G2 3DB.
Aanvang: 19u30 (7.30pm)
Toegang: £12,50 p.p.
Boeking: online reeds mogelijk via het Box Office van het RCS.


Grotere kaart weergeven

Dinsdag 30 april 2013 (middag, alleen bij goed weer), Edinburgh, openluchtconcert binnen de muren van Edinburgh Castle.
Adres: Crown Square, Edinburgh, EH1 2NG.
Aanvang: begin van de middag, preciese tijdstip nog niet bekend.
Boeking: niet nodig.
Toegang: wel een toegangskaartje kopen voor Edinburgh Castle.


Grotere kaart weergeven

Dinsdag 30 april 2013 (avond), Edinburgh, Reid Concert Hall.
Download de concertflyer.
Adres: Bristo Square, Edinburgh EH8 9AG.
Aanvang: 19u30 (7.30pm)
Toegang: gratis.
Boeking: n.v.t. (vol = vol, dus wie een plek wil hebben: kom op tijd).


Grotere kaart weergeven

Meer achtergrond