Concertreis 2014: Compiègne, Amiens, Parijs, Antwerpen en De Efteling

En français: Tournée 2014 de l’Orchestre KJO
Zie ook het concertschema onderweg.

Het is weer bijna zover! Voor de 18de keer in haar geschiedenis gaat het Kennemer Jeugd Orkest o.l.v. Matthijs Broers op tournee. De jaarlijkse concertreis is een gekoesterde traditie, zoals elders op de KJO-website te lezen valt. Van 26 april tot en met 1 mei 2014 bezoekt het KJO in Noord Frankrijk de steden Compiègne, Amiens en Parijs. Daarna rijdt het orkest voor een prachtig concert naar Antwerpen en op de terugweg verrassen de musici de bezoekers van De Efteling.

Ruim 60 leden van dit veelbelovende orkest staan weer een unieke ervaring te wachten. Daarbij is nauw samengewerkt met diverse enthousiaste vertegenwoordigers van het lokale muziekleven. Het belooft weer een mooie en inspirerende reis te worden, met samenwerking over de grenzen, onvergetelijke ontmoetingen met andere musici (en niet de minste!!), prachtige concertlocaties en meer. Leest u verder hieronder wat ons allemaal te wachten staat.

HET PROGRAMMA

Dag 1 / zaterdag 26 april 2014, van Haarlem naar Compiègne (450km)
Op zaterdag 26 april 2014 vertrekken we vroeg in de ochtend. Als vanouds met een prachtige dubbeldekkerbus van de Fa. Beuk. en de instrumentenbus met aanhanger van Busje.nu – al sinds jaar en dag ‘hofleverancier’- in ons kielzog. Los van het hele orkest gaat er ook versterking mee voor enkele instrumenten en natuurlijk de begeleiding. De totale groep omvat ruim 70 personen.
In Compiègne geven we ‘s avonds een concert in de 13de eeuwse Église Saint Jacques. Los van de historische locatie – zo ging Jeanne d’Arc hier naar de kerk voordat ze in mei 1430 gevangen werd genomen door de Engelsen en op de brandstapel belandde – ook zeer bijzonder omdat het orkest dan samen met de gevierde, inmiddels 85-jarige pianist en componist Daniël Wayenberg en de Frans-Bulgaarse mezzo-sopraan Yana Boukoff optreedt, net als tijdens het KJO Voorjaarsconcert van 6 april 2014. Met Daniël Wayenberg voert het KJO het monumentale en meeslepende Pianoconcert nr. 2 van de Russische componist Sergej Rachmaninov uit.
Met Yana Boukoff zullen diverse aria’s uit bekende opera’s ten gehore worden gebracht, onder andere Puccini’s aria “O Mio Babbino Caro” (het KJO trad al eerder met haar op tijdens Klassiek op het Amstelveld)

Dag 2 / zondag 27 april 2014, van Compiègne naar Amiens (85km), daarna door naar Parijs (140km)
Op zondag rijden wij van Compiègne naar Amiens. Aan het einde van de middag geeft het KJO daar een concert in Église Saint Martin. Lokaal wordt het KJO bij de organisatie geholpen door een bestuurslid van het Orchestre Universitaire de Picardie (OUP). Mogelijk spelen ook enkele orkestkleden van dit orkest met ons mee. Ook hier wordt het Pianoconcert nr. 2 uitgevoerd, maar nu met het jonge pianotalent Richard Chang.
Na de avondmaaltijd rijden we door naar Parijs. Daar verblijven we twee nachten in het hippe Aloha Hostel.

Dag 3 / maandag 28 april 2014, verblijf in Parijs
Het programma in Parijs is nog een verrassing.

Dag 4 / dinsdag 29 april 2014, van Parijs naar Antwerpen (350km)
In de loop van de dag tijden we naar Antwerpen. Een deel van de groep in de moderne en fraaie jeugdherberg Pulcinella en een deel in Hotel National.

Dag 5 / woensdag 30 april 2014, verblijf in Antwerpen
In nauwe samenwerking met de Elza-Vis de Clerq stichting geeft het KJO ‘s avonds een concert in de prachtige Sint Andrieskerk in de Antwerpse binnenstad. Ook hier treedt het KJO weer op met Daniël Wayenberg en Yana Boukoff. Een bijzondere eer! En ook weer een geweldige mooie plek om een concert te geven.

Dag 6 / donderdag 1 mei 2014, van Antwerpen naar Haarlem, via Kaatsheuvel
Op weg naar huis geeft het KJO twee middagconcerten in het prachtige park De Efteling in Kaatsheuvel. De Efteling heeft een traditie om met enige regelmaat concerten te organiseren waarbij amateur musici en professionele musici acte de présence geven. Een wederom prachtige locatie als afsluiting van deze concertreis.

Uiteindelijk hopen wij na ongeveer 1300km veilig en gezond weer aan te komen in Haarlem.

ps: zie ook het concertschema onderweg.

Hartelijk dank ! Merci mille fois!

Deze reis had niet georganiseerd kunnen worden zonder de financiële steun van de Sponsors & Vrienden van het KJO. Ook is het KJO bijzonder dankbaar voor de belangeloze steun en medewerking die wij ontvingen van:

  • Meesterpianist de heer Daniël Wayenberg en mezzosopraan mevrouw Yana Boukoff,
  • de jonge, talentvolle pianist Richard Chang, die ook samen met het KJO het vioolconcert van Rachmaninov instudeert,
  • De gemeente Compiègne, in het bijzonder mevrouw Arielle François, Maire adjoint de Compiègne, Relations Internationales et Jumelages en al haar medewerkers.
  • Mevrouw Laurence Francart, directrice van het Office de Tourisme de Compiègne et sa Région
  • Mevrouw Marie-catherine Hugonny, bestuurslid van het Orchestre Universitaire de Picardie (OUP),
  • De heer Dr Pieter Vis, concertzanger, musicoloog, muziekpublicist, producer en dirigent, tevens voorzitter van de Elza-Vis de Clercq Stichting
  • De St Andriesparochie te Antwerpen,
  • Mevrouw Clara François, viooldocente te Heemstede.
  • het Nederlands Ballet- en Symfonieorkest.

(en iedereen die we wellicht nog vergeten zijn.) Zonder hun bemiddeling, ideeën en actieve steun zou het niet mogelijk geweest zijn deze prachtige concertreis 2014 te organiseren.

Meer over de concertreistraditie

Lees hier meer over de jaarlijkse concertreizen van het KJO.
En français: Tournée 2014 de l’Orchestre KJO
Zie ook het concertschema onderweg.