Het Kennemer Jeugd Orkest

Het Kennemer Jeugd Orkest (KJO) is in 1995 ontstaan door een samengaan van het Haarlems Jeugd Orkest en het Bloemendaals Jeugd Orkest. Het KJO is een symfonieorkest voor jongeren van 14 tot 21 jaar en telt gemiddeld 30-50 leden. De meeste leden hebben les op muziekscholen in de regio of bij privédocenten. Iedere vrijdagavond wordt er gerepeteerd in de kerk van de Remonstrantse gemeente in Haarlem onder enthousiaste leiding van dirigent Matthijs Broers. Er vinden regelmatig groepsrepetities plaats onder leiding van repetitoren en ook een repetitieweekend staat één keer per jaar op het programma.

Nieuwe orkestleden worden na auditie toegelaten. De KJO-leden blijven vaak vele jaren. Het is leuk om mee te spelen en ervaring op te doen in een symfonieorkest dat naast kwaliteit ook gezelligheid biedt. Het KJO is voor velen een vervolg op ensembles en orkesten van de muziekscholen, en een voorloper van studentenorkesten.

Doordat het KJO orkestleden uit de hele regio aantrekt, beschikt het over alle symfonische instrumenten en kan het een volwaardige orkestprogrammering bieden. Als solisten worden altijd jonge musici uit binnen- en buitenland aangetrokken. In een periode waarin bepaalde instrumenten ontbreken kan het KJO altijd een beroep doen op oud-orkestleden of conservatoriumstudenten.

Het KJO studeert elk jaar twee concertprogramma’s in die worden uitgevoerd in een najaarsconcert en een voorjaarsconcert, o.a. in de Philharmonie in Haarlem. Daarnaast wordt jaarlijks een orkestreis naar het buitenland gemaakt. In de afgelopen jaren zijn reizen naar Duitsland, Zwitserland, Tsjechië, België, Polen, Frankrijk, Engeland en Schotland gemaakt. Op het programma stond o.a. deelname aan jeugdmuziekfestivals in Boedapest, Barcelona en Neerpelt.

Meteen na de orkestreis slaat het KJO samen met bekende artiesten een muzikale maar ook ontroerende brug tussen de herdenking op 4 mei en het bevrijdingsfeest van 5 mei met het Herdenkingsconcert van Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout.

Sinds 2017 treedt het KJO in de eerste week van juli op tijdens het Spaarnestadconcert dat tegenwoordig plaatsvindt op de Bakenessergracht in Haarlem. Toeschouwers luisteren vanaf de kade of in bootjes.

1e prijs Cum Laude

Het Kennemer Jeugd Orkest heeft in april 2007 meegedaan aan een Europees Muziekfestival in Neerpelt (België). Hier won het orkest een 1e prijs cum laude!