Het orkest

Het Kennemer Jeugd Orkest – kortweg: KJO – is in 1995 ontstaan door een samengaan van het Haarlems Jeugd Orkest en het Bloemendaals Jeugd Orkest. Het KJO is een symfonie-orkest voor jongeren van 14 tot 25 jaar en telt gemiddeld zo’n 60-70 leden. De meeste leden hebben les op muziekscholen in de regio, of bij privé-docenten. Iedere vrijdagmiddag wordt er gerepeteerd in de kerk van de Remonstrantse gemeente in Haarlem onder de enthousiaste leiding van dirigent Matthijs Broers. Er vinden regelmatig groepsrepetities plaats onder leiding van repetitoren, en ook een repetitieweekend staat twee keer per jaar op het programma.

Nieuwe orkestleden worden na auditie toegelaten. De KJO-leden blijven vaak vele jaren. Het is leuk om mee te spelen en ervaring op te doen in een symfonie-orkest dat naast kwaliteit ook gezelligheid biedt. Het KJO is voor velen een vervolg op ensembles en orkesten van de muziekscholen, en een voorloper van studentenorkesten.

Doordat het KJO orkestleden uit de hele regio aantrekt, beschikt het over alle symfonische instrumenten en kan het een volwaardige orkestprogrammering bieden. Als solisten worden altijd jonge musici uit binnen- en buitenland aangetrokken. In een periode waarin bepaalde instrumenten ontbreken kan het KJO altijd een beroep doen op oud-orkestleden en/of conservatorium studenten; dit doet zich vooral voor bij de zwaardere koperen blaasinstrumenten (trombone, trompet, hoorn).

Het KJO studeert elk jaar twee concertprogramma’s in die worden uitgevoerd in een najaars- en een voorjaarsconcert, bij voorkeur in de Philharmonie in Haarlem. Daarnaast wordt jaarlijks traditioneel ook een concertreis naar het buitenland gemaakt. In de afgelopen jaren zijn reizen naar Duitsland, Zwitserland, Tsjechië, België, Polen, Frankrijk, Engeland en Schotland gemaakt. Deelgenomen werd aan jeugdmuziekfestivals in Boedapest, Barcelona en Neerpelt.
Meteen na de concertreis, slaat het KJO samen met bekende artiesten een muzikale maar ook emotionele brug tussen de herdenking op 4 mei en het bevrijdingsfeest van 5 mei met het Herdenkingsconcert in de Haarlemmerhout. In 2012 met Liesbeth List en de Amsterdamse band Alderliefste, in 2013 met VanVelzen, in 2014 met Niels Geusenbroek en in 2016 met Sue the Night.

Lees meer over:

1e prijs Cum Laude

Het Kennemer Jeugd Orkest heeft in april 2007 meegedaan aan een Europees Muziekfestival in Neerpelt (België). Hier won het orkest een 1e prijs cum laude!