Het Kennemer Jeugd Orkest

Het Kennemer Jeugd Orkest (KJO) staat sinds november 2023 onder leiding van dirigent Samuel Tamarit Otero.
Het orkest is in 1995 ontstaan door een fusie van het Haarlems Jeugd Orkest en het Bloemendaals Jeugd Orkest en stond tot november 2023 onder leiding van dirigent Matthijs Broers.
Het KJO is een symfonieorkest voor jongeren van 13 tot 18 jaar en telt gemiddeld 30-50 leden. De meeste leden hebben les op muziekscholen in de regio of bij privédocenten. Onder de bezielende leiding van Samuel werken de orkestleden aan hun samenspel, techniek, interpretatie en persoonlijke stijl. Iedere vrijdagavond wordt er gerepeteerd in de kerk van de Remonstrantse gemeente in Haarlem. Er vinden regelmatig groepsrepetities plaats onder leiding van repetitoren en ook een repetitieweekend staat één keer per jaar op het programma.

Nieuwe orkestleden worden na auditie toegelaten. De KJO-leden blijven vaak vele jaren. Het is leuk om mee te spelen en ervaring op te doen in een symfonieorkest dat naast kwaliteit ook gezelligheid biedt. Het KJO is voor velen een vervolg op ensembles en orkesten van de muziekscholen, en een voorloper van studentenorkesten.

Doordat het KJO orkestleden uit de hele regio aantrekt, beschikt het over alle symfonische instrumenten en kan het een volwaardige orkestprogrammering bieden. Als solisten worden altijd jonge musici uit binnen- en buitenland aangetrokken. In een periode waarin bepaalde instrumenten ontbreken kan het KJO altijd een beroep doen op oud-orkestleden of conservatoriumstudenten.

Het KJO studeert elk jaar twee concertprogramma’s in die worden uitgevoerd in een najaars- en een voorjaarsconcert, waar regelmatig een finalist van het Prinses Christina Concours aan meewerkt als solist. Het orkest treedt op in diverse kerken in Haarlem en werkt ook graag mee aan cross-over projecten met verschillende muziekstijlen, dans en theater. Het KJO heeft meermaals opgetreden in De Philharmonie, onder meer tijdens het Open Podium waarmee het nieuwe culturele seizoen wordt geopend.

Het huidige repertoire bestaat o.a. uit de volgende stukken:

Klassiek

  • 1e symfonie van Mahler – 3e deel
  • Sicilienne van Fauré
  • Concert voor harp en orkest in C van Boïeldieu
  • Faust van Gounod

Film – Musical – Pop

  • Pirates of the Caribbean 3
  • James Bond

Videofragmenten van concerten en repetities zijn te vinden op het KJO YouTube kanaal.

Daarnaast wordt jaarlijks een orkestreis naar het buitenland gemaakt. In de afgelopen jaren zijn reizen naar Duitsland, Zwitserland, Tsjechië, België, Polen, Frankrijk, Engeland en Schotland gemaakt. Op het programma stond o.a. deelname aan jeugdmuziekfestivals in Boedapest, Barcelona en Neerpelt.

Meteen na de orkestreis slaat het KJO samen met bekende artiesten een muzikale maar ook ontroerende brug tussen de herdenking op 4 mei en het bevrijdingsfeest van 5 mei met het Herdenkingsconcert van Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout.

Sinds 2017 treedt het KJO in de eerste week van juli op tijdens het Spaarnestadconcert dat tegenwoordig plaatsvindt op de Bakenessergracht in Haarlem. Toeschouwers luisteren vanaf de kade of in bootjes.

1e prijs Cum Laude

Het Kennemer Jeugd Orkest heeft in april 2007 meegedaan aan een Europees Muziekfestival in Neerpelt (België). Hier won het orkest een 1e prijs cum laude!