De oprichter: Matthijs Broers

Matthijs Broers (1958) studeerde fluit aan het Conservatorium van Amsterdam en orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Als uitvoerend musicus was hij lange tijd actief in de Kamermuziek als lid van het TIBIA fluitkwartet, een ensemble dat zich specialiseerde in hedendaags repertoire. Hij bereikte met dit ensemble een finaleplaats in het internationaal befaamde concours voor blazers in Ancona, Italië.

In 1986 stond hij aan de basis van het Bloemendaals Jeugd Orkest dat, na de fusie in 1994 met het Haarlems Jeugd Orkest, omgedoopt werd tot Kennemer Jeugd Orkest (KJO). In 1990 behaalde het orkest een eerste plaats op het concours voor jeugdorkesten van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en in 2007 een eerste prijs Cum Laude op het Internationale Concours voor Jeugdorkesten in Neerpelt, België.

Van 2001 tot 2012 dirigeerde hij het Haarlems Symfonisch Blaasorkest.
Naast zijn vaste orkesten werkt Matthijs Broers regelmatig op projectbasis in binnen- en buitenland. Hij dirigeerde het Gaudeamus Solisten Ensemble in de première van Sol– concert voor een nieuw ontwikkelde altdwarsfluit- van Jos Zwaanenburg en was initiatiefnemer van het Mozartfestival in Haarlem in 1991. Hij dirigeerde het Requiem van Mozart op het jubileumconcert van het Oratoriumkoor Soli deo Gloria in de Grote Kerk in Amersfoort.

In 2006 werkte hij als koorrepetitor mee aan het voor de opening van de Philharmonie in Haarlem geschreven werk Open-Up van Peter-Jan Wagemans. Ook dirigeerde hij in het Concertgebouw in Basel, Zwitserland, pianoconcerten van Mozart met de pianiste Galina Vracheva en het internationaal befaamde kamerorkest Arpeggione uit Oostenrijk. Hij werkt regelmatig in cross-over projecten samen met o.a. de Haarlemse Balletschool (2007 en 2010), het Stedelijk Gymnasium (2001 en 2010) en hij was initiatiefnemer van een programma rond Turkse muziek (2009 en 2010).
Sinds 2008 dirigeert hij, in samenwerking met Bevrijdingspop Haarlem, elke 4 mei het Herdenkingsconcert in de Haarlemmer Hout waarbij wordt samengewerkt met bekende Nederlandse popartiesten zoals Veldhuis en Kemper (2008), de Haarlemse band The Hype (2009), Speelman & Speelman (2010), Bart van Liemt (zanger van The Sheer en Baskerville, 2011), Liesbeth List, Alderliefste (2012) en VanVelzen (2013), Niels Geusenbroek (2014), Sue the Night (2016) , Yorick van Norden (2017) en Alain Clark (2018).

Sinds de zomer van 2017 treedt het KJO ook jaarlijks op tijdens het Spaarnestadconcert, samen met klinkende namen als Astrid Nijgh, Charlotte Riedijk, Michael Prins, Donij van Doorn, Josee Koning, Mylou Frencken en Rilan Ramhane.

Ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als dirigent van het Kennemer Jeugd Orkest ontving hij in april 2011 de Penning van Verdienste van de Stad Haarlem.

Matthijs Broers is als Programma Manager verbonden aan De Kubus Lelystad, centrum voor Kunst en Cultuur en verantwoordelijk voor de afdelingen Muziek, Dans, Beeldend en Theater.

Op 4 november 2023 nam hij afscheid als dirigent van het KJO met een memorabel afscheidsconcert in de Grote Zaal van PHIL Haarlem.

Foto: privé-bezit